YELLOW ROSE revalida la GOLDEN CUP BADALONA mentre L’IMMENS-LAPLAZA ASSESORS i MON DE L’ONA es proclamen Campions de Catalunya de Creuers ORC

Aquest novembre s’ha celebrat a Marina Badalona la VI edició de la Golden Cup Badalona. Ha reunit 70 embarcacions i 350 regatistes de 27 clubs diferents i de 4 nacionalitats.
L’esdeveniment, que en les seves 5 edicions anteriors se centrava en la flota de creuers de regates llargues, ha reunit també enguany a la flota de vaixells especialitzats en les regates curtes de sobrevent / sotavent gràcies a la seva designació, per part de la Federació Catalana de Vela, com a Campionat de Catalunya de creuers ORC. Una tercera flota, la de la classe Mini 6.50, petites embarcacions dissenyades per a la navegació oceànica en solitari, també estaven citades a la cita pel mateix motiu, perquè en el marc de la Golden Cup Badalona se celebrava també el Campionat de Catalunya de Mini 6.50. En el lliurament de trofeus, Joan Balaguer, president del Comitè de creuers de la Federació Catalana de Vela, expressava la seva satisfacció i agraïment, a Marina Badalona i a Enregata, organitzadors de l’esdeveniment, per haver superat tots els rècords de participació d’anteriors Campionats de Catalunya de Creuers, destacant especialment l’increment de la participació de dones tant entre les regatistes, com dins de la pròpia organització de l’esdeveniment i del Comitè de Regates.
DIA 1
Divendres 1 de novembre es donava el tret de sortida a la Golden Cup Badalona, deixant anar a la flota d’altura que disputava la Copa Catalana d’Altura en un recorregut costaner de 60 milles, Badalona – Blanes – Badalona. Un vent constant del NE d’uns 15 nusos d’intensitat obligava a la flota a remuntar la costa en cenyida i bregar amb el fort mar de proa, fins a arribar a la boia situada al delta del Tordera. A partir d’allí, el retorn a Badalona es feia a velocitats de vertigen, amb el vent de NE que anava en augment amb ratxes que van arribar a aconseguir els 30 nusos i ones de gran grandària que empenyien als vaixells cap al sud. Enimga DK 52 de Lluís Tort era el primer a travessar la línia d’arribada a les 20:32h de la tarda, seguit del Hydra HM Hospitals, DK46 d’Oscar Chaves, que entrava a les 21:28h i del Korrigan, X46 de Joan Balaguer que feia el propi a les 22:01h. En total 8 vaixells van aconseguir entrar abans de la mitjanit, sent l’últim vaixell a travessar la línia el divendres 1 el navegant solitari Xavier Rocas a bord del Cometa a Dos, Salona 37.
Per part seva, la flota de ORC va poder celebrar les dos mangues de sobrevent/sotavent programades per al Campionat de Catalunya que van situar a L’immens-Laplaza Assesors, Sinergia 44 OD d’Alexandre Laplaza del Club Náutic Masnou, amb un segon i un primer, i el Mon de L’Ona, Vrolijk 37 de Ramón Cañellas del Club Náutic Cambrils, amb idèntics resultats, com a líders de la classificació general en els dos grups de ORC 0-1-2 i ORC 3 que s’havien format.
DIA 2
Durant la matinada del dissabte 2 de novembre, es van continuar donant arribades als participants de la regata llarga. A les 4.56 entrava l’últim vaixell i el comitè tancava la línia d’arribada, per a passar a elaborar les classificacions de la Copa Catalana d’Altura. Una vegada aplicada la compensació de temps el Yellow Rose, X-35 de Marten Jan Ringers del Yacht Club Schveningen, s’alçava amb la victòria en la General , així com amb la Copa Catalana per a Tripulació Completa. El Shaka, Figaro 2 d’Ivan Olivér, quedava segon de la general i s’alçava amb la Copa Catalana de modalitat A2, mentre que Xavier Rocas, a bord del Cometa a Dos, Salona 37 del Club Náutic el Balís, obtenia la victòria de la Copa Catalana per a solitaris.
Al costat de la flota d’altura, havien partit també algunes unitats Mini 6.50 que es disputaven el Campionat de Catalunya d’aquesta classe. Amb un recorregut més extens, Badalona – Palamós – Badalona, de 90 milles, totes les embarcacions que finalment van prendre la sortida van comunicar la seva retirada al llarg de la matinada deixant el trofeu desert.
El dia començava cobert i plujós, amb un comunicat meteorològic que indicava vents sostinguts de 15-17 nusos de NE. Sobre la base d’aquestes prediccions el Comitè va decidir sortir a l’aigua amb la intenció de llançar les dues proves programades del Campionat de Catalunya de ORC. No obstant això, en els moments previs a l’hora prevista de sortida, es va incrementar notablement la intensitat del vent registrant-se vents sostinguts d’entre 20 i 25 nusos i amb mar en alça que van portar al Comitè a prendre la decisió d’aixecar la bandera d’ajornament i manar a la flota a port. El comitè de regates va romandre unes hores en l’aigua esperant a veure si milloraven les condicions per a llançar les proves, però finalment va emetre l’anunci que indicava que no s’anaven a realitzar proves durant el dia degut a les condicions climatològiques. Ja a terra, els regatistes van poder reunir-se en el marc d’un menjar que va oferir Marina Badalona per als 350 regatistes participants.
Dia 3
Per al diumenge 3 hi havia programada una regata costanera curta d’unes 18 milles en la qual havien de participar tots els vaixells en un mateix recorregut. Vista la inestabilitat de les condicions de vent i mar, el Comitè de Regates va anunciar en la reunió de patrons l’aplicació d’un recorregut retallat de 12 milles, Badalona – Barcelona – Badalona. Puntualment a les 12 del matí es donava la sortida, primer al grup ORC 0-1-2, després al grup ORC 3 i finalment a la flota d’altura. Els participants van poder gaudir d’una regata ràpida que va venir a determinar les posicions finals tant de la Golden Cup Badalona com del Campionat de Catalunya de creuers. Els líders del campionat en les diferents categories, Yellow Rose, L’Immens-*Laplaza Assessor i Mon de L’Ona, certificaven el seu triomf en l’esdeveniment, tancant en gran cadascun d’ells amb una primera posició en aquesta costanera tala que tancava el programa de competicions.
A les 19:30h tenia lloc la cerimònia de lliurament de trofeus a l’Hotel Marina Badalona. Ramón Riera, vicepresident de Marina Badalona, va excusar l’absència de l’Alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, centrat en les emergències derivades de la Dana, mentre que Imanol Sanz, gerent de Marina Badalona, va iniciar els parlaments de l’acte sol·licitant un minut de silenci per les víctimes d’aquesta catàstrofe. Per la seva part Joan Balaguer, president del Comitè de creuers de la Federació Catalana de Vela, es va congratular de l’èxit organitzatiu en aquesta gran trobada de la vela de creuer, indicant que la participació havia superat la de totes les anteriors edicions del Campionat de Catalunya de creuers ORC.
/ Ports de Catalunya – Marina Badalona