Acpet – Port News

Un estiu 2024 amb temperatura rècord del mar i de l’aire a les Illes Medes

 Breaking News

Un estiu 2024 amb temperatura rècord del mar i de l’aire a les Illes Medes

Un estiu 2024 amb temperatura rècord del mar i de l’aire a les Illes Medes
setembre 26
11:42 2024

Aquest estiu, les Illes Medes i la seva àrea d’influència han estat testimonis d’un fenomen inquietant: l’augment sostingut de les temperatures del mar i de l’aire.Illes medes 2Illes medes

Al llarg del mes d’agost, es va registrar una temperatura rècord a la superfície del mar, amb un pic de 27,65 ºC el 9 d’agost, la segona temperatura més alta registrada durant un mes d’agost des de 1974. Aquestes dades són fruit de la tasca meticulosa de Josep Pascual, un observador meteorològic que, durant més de 50 anys, ha recollit dades de la temperatura del mar. La seva contribució ha teixit una base de dades d’un valor incalculable per a la comunitat científica internacional, que posa en evidència els efectes del canvi climàtic a la Mediterrània. Les seves observacions són claus per impulsar iniciatives i polítiques de preservació de l’entorn.

Aquesta temperatura rècord situa el 2024 com un any crític pel que fa a l’escalfament global. La comparació amb anys anteriors indica una tendència preocupant d’escalfament constant en aquesta zona.

T.-mar-2024b-1-2048x1447

L’escalfament continuat de l’aigua i de l’aire

L’augment de la temperatura no es limita a la superfície del mar. Les dades recollides fins a 80 metres de profunditat mostren que, aquest any, les temperatures han estat més altes que les registrades des de 1974.

T.-mar-1974-2024-2048x1447

Cal destacar que les mesures de temperatura es realitzen a una milla de la costa, per evitar influències físiques o geogràfiques que poguessin distorsionar les dades. A més, aquestes s’han pres amb equips històrics, com els termòmetres d’inversió de mercuri de Richter&Wiese, coneguts per la seva alta precisió (+/- 0,02 ºC), fet que aporta fiabilitat i consistència a les dades.

Aquest escalfament que afecta a totes les capes de l’oceà té repercussions greus sobre els ecosistemes marins, que depenen directament de la temperatura de l’aigua. Les espècies més vulnerables podrien veure’s obligades a emigrar cap a zones més fredes o, en el pitjor dels casos, extingir-se. Això afectaria la biodiversitat de la zona i provocaria canvis importants en les xarxes alimentàries submarines.

En resposta a aquests efectes, és essencial remarcar la importància de projectes innovadors com el sistema de recuperació del medi marí instal·lat al Club Nàutic Estartit. Desenvolupat per Ocean Ecostructures, aquest sistema utilitza estructures multifuncionals que afavoreixen la biodiversitat marina, integrant tecnologia i sostenibilitat en una sola solució. Aquest tipus d’iniciatives redueixen l’impacte de l’activitat humana sobre els ecosistemes, i també faciliten la recuperació d’espècies afectades pel canvi climàtic.

A més de l’escalfament de les aigües, també s’ha registrat un augment significatiu de la temperatura de l’aire. A l’Estartit, la temperatura mitjana de l’aire durant aquest estiu ha estat la tercera més alta registrada en els darrers 50 anys.

Aquesta coincidència entre l’augment de la temperatura de l’aire i la del mar remarca de nou una tendència climàtica perillosa que afecta la zona en conjunt i reforça la urgència de prendre mesures immediates!

Una crida a l’acció

Conscients d’aquestes problemàtiques, el Club Nàutic Estartit reforçem, dia rere dia, el nostre compromís ambiental a través de diverses iniciatives concretes. Entre les nostres accions s’inclouen les instal·lacions sostenibles com punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, la recollida i gestió selectiva de residus marins i de les embarcacions, així com l’ús d’energies renovables en el port.

A més, promovem la sensibilització ambiental entre els usuaris i col·laborem activament en la protecció de l’entorn marí de les Illes Medes, impulsant pràctiques de navegació responsable per minimitzar l’impacte en la fauna i flora marina. Així doncs, us animem a adoptar les nostres pràctiques sostenibles durant la vostra estada i a seguir les nsotres guies de navegació responsable per així aconseguir mantenir el nostre mar més net…

Totes i tots formem part d’aquesta missió ambiental!

/ Ports de Catalunya (ACPET)-CN Estartit

 

Share

Related Articles

ACPET NEWS nº 170 – octubre 2024

Regístrate

November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930