“Navegar, més a l’abast”, l’ACPET a El Punt Avui

Clubs nàutics de la Costa Brava obren portes al lloguer i aposten per la vela infantil per atraure nous públics
L’elitisme és una de les etiquetes difícils d’esborrar per a la nàutica. Els preus de les embarcacions, sumats al seu manteniment, l’adquisició de complements i l’amarratge han contribuït a allunyar del mar molta part de la població. Sempre queden les platges i esports que van a l’alça, com ara la natació en aigües obertes, el caiac o el surf de rem. Però el sector fa anys que treballa per revertir aquesta realitat i popularitzar la navegació, una activitat ancestral a la Costa Brava que en anys de crisi, l’envelliment dels titulars d’amarradors i la progressiva renovació de concessions dels espais portuaris estan fent revolucionar.
Des de l’Associació Catalana de Ports Esportius i Turístics (ACPET), que aplega 17 ports al litoral gironí, a més de vetllar per la gestió i el bon estat de les instal·lacions, no passen per alt que els números han de sortir. Calen relleus per omplir els amarradors vacants, i des de diversos clubs aposten en paral·lel per trobar noves vocacions –a través de la formació en vela– i nous productes, que com el cas dels cotxes, a les grans metròpolis, o l’habitatge –per flexibilitat o per passar uns dies de vacances– viren cap a fórmules de lloguer o ús compartit. Aquesta darrera, però, continua sent una pràctica per explotar, més enllà de la pràctica freqüent de compartir despeses i embarcació entre familiars o amics.
El gerent del Club Nàutic de l’Escala, Raimon Roca, que al seu torn és vicepresident de l’ACPET, explica que a l’entitat escalenca han capgirat la situació en els darrers anys, i en les últimes estadístiques prop de dos terços dels usuaris són aliens a la massa social del club, “per activitats esportives, campus, esdeveniments o serveis” que presten, com ara els lloguers d’embarcacions. Al CN l’Estartit, el seu homòleg, Eugeni Figa, confirma que en el darrer lustre ha crescut exponencialment el mercat de lloguer d’embarcacions, de poc més d’una desena fins a la vuitantena, amb nombroses empreses i plans del mateix club per oferir una petita flota d’embarcacions en lloguer o règim de multipropietat.
Llegeix l’article complet a EL PUNT AVUI
/ ACPET-El Punt Avui