Marines de España s’adhereix a la carta que reclama a l’ONU la protecció de la biodiversitat en aigües internacionals
“És el moment de conservar les zones d’alta mar amb un marc jurídic adequat que asseguri la conservació de la biodiversitat i la capacitat de producció pesquera dels oceans”
Marines d’Espanya s’ha adherit a la carta publicada en la revista Science, en la qual una vintena d’investigadors de diferents països s’han unit per a reclamar a l’ONU la protecció de la biodiversitat en aigües internacionals. Els investigadors, entre els quals es troba el professor del Departament d’Ecologia i investigador de l’Institut Multidisciplinari per a l’Estudi del Medi Ambient “Ramón Margalef” de la Universitat d’Alacant i assessor científic de Marines d’Espanya, Cessar Bordehore, expliquen que les zones d’alta mar ajuden al planeta de moltes maneres. Entre elles: regulen el clima, alimenten a milions de persones i aporten milers de milions de dòlars a l’economia mundial. “No obstant això, en l’actualitat, menys de l’1% de les zones d’alta mar estan plenament protegides”, apunta César Bordehore.
El 2017, les Nacions Unides va desenvolupar un tractat internacional sobre la conservació i l’ús sostenible de zones marines situades fora de les jurisdiccions nacionals (alta mar), que cobreixen pràcticament la meitat de la superfície del món. Amb la finalitat de les negociacions previstes per a 2021, “hem d’assegurar-nos que el pròxim marc conservi la biodiversitat en alta mar i, alhora, promogui un ús sostenible i equitatiu”, explica Bordehore.
En aquest sentit, assenyala l’investigador de la UA, “sol·licitem maximitzar la protecció de la biodiversitat en aquelles zones que estan fora de les jurisdiccions nacionals establint un xarxa de Zones Marines Plenament Protegides per a diversos hàbitats en zones estratègiques. Existeixen proves que aquelles reserves marines en mar obert que estan plenament protegides o compten amb un grau elevat de protecció contribueixen a preservar les poblacions de peixos i per tant l’explotació sostenible dels recursos pesquers, a protegir ecosistemes fràgils o valuosos, i a augmentar la resiliència dels ecosistemes”.
D’altra banda, els autors de la carta advoquen per un enfocament coordinat entre els òrgans regionals i sectorials existents i la comunitat científica. “Reclamem que el tractat proporcioni un marc ferm per a avaluar les repercussions mediambientals de les activitats en alta mar i utilitzar criteris integrals i rigorosos de caràcter global, dur a terme un control transparent i, en cas necessari, replantejar-se els processos existents a fi de combatre els efectes acumulatius”, detallen.
Els responsables i autors de l’article titulat “Protect high seas biodiversity”, animen a institucions i població general a signar la carta per a mostrar suport a un tractat d’alta mar fort i efectiu. “Els oceans, que suposen la meitat del planeta Terra, estan en constant canvi a causa de l’acció humana”, insisteix César Bordehore. “És el moment de conservar les zones d’alta mar amb un marc jurídic adequat que asseguri la conservació de la biodiversitat i la capacitat de producció pesquera dels oceans i que a més aquesta explotació sigui més equitativa”, afegeix.
/ ACPET-Marinas de España