Els ports esportius es configuren com a Vitamina Blava en època de pandèmia

Representants del sector nàutic fan balanç d’aquesta activitat a la costa catalana, després de l’impacte de la Covid-19, i veuen el futur amb optimisme
“Vam entrar junts en aquesta crisi i en sortirem junts”. Joan Pere Gómez, Director General de Ports de la Generalitat:
L’empresa pública Ports de la Generalitat és la responsable de gestionar els 45 ports que composen el sistema portuari català, un sistema que acull en les seves dàrsenes el 97% dels amarratges esportius de la costa catalana. Davant la crisi que el brot de coronavirus ha propiciat, Ports de la Generalitat acompanya i ajuda el sector nàutic a pal·liar les seves conseqüències econòmiques. Pel que fa a això, el director general de l’empresa pública, Joan Pere Gómez, explica que “vam entrar junts en aquesta crisi i en sortirem junts”.
“Un sector a mig camí entre el mar i la terra”. Albert Bertran, President de l’Associació Catalana de Ports Esportius i Turístics (ACPET) i President Executiu del Port de Sitges-Aiguadolç:
La previsió per a aquest darrer trimestre no és gens positiva. L’increment constant dels contagis, els confinaments selectius i la dificultat de socialitzar faran que la mobilitat torni a reduir-se considerablement. El passat és inamovible, el present és el que és, i el futur està per veure. Siguem optimistes i confiem en què la ciència serà capaç d’oferir-nos futur. Mentrestant, els ports esportius seguirem sent Vitamina Blava per a tots els nostres visitants.
“Els esports aquàtics es consoliden com a opcions segures a l’aire lliure”. Raimon Roca, Vicepresident Primer ACPET i Director-Gerent del Club Nàutic L’Escala.
Destacar que les mesures de seguretat preses pels Ports de Catalunya amb motiu de la Covid-19, sumat a què es tracta d’una activitat que normalment es fa amb família i amics propers, ha permès gaudir-la amb seguretat. A l’àmbit de les activitats, tot i que s’ha reduït el número de persones que formen els grups, s’han pogut realitzar. D’aquesta forma, s’ha constatat que la oferta de vela, el submarinisme, el stand up paddle, el kayak o el rem de mar, entre d’altres, es consoliden com a opcions per practicar esport a l’aire lliure i descobrir la Costa Brava des del mar.
“Els Ports Catalans Vitamina Blava per als visitants”. Nicolás González, Vicepresident Zona Costa Daurda i Terres de l’Ebre (ACPET) i Director General de Sant Carles Marina.
En aquests temps de pandèmia, la nàutica és sens dubte una activitat de baix risc que permet evitar aglomeracions, en estar en contacte amb la natura i a l’aire lliure. Els nostres usuaris nacionals han gaudit de les seves embarcacions, probablement amb una tendència marcada cap a la navegació de proximitat, en busca de destinacions poc massificades i redescobrint el litoral català que tant té per oferir… Això representa una oportunitat per atraure més gent al mar en busca d’una forma diferent de passar les seves vacances o temps d’oci. Tots necessitem la nostra dosi de vitamina blava.
“Encarar la temporada més units que mai”. Carlos Sanlorenzo, Secretari General d’ANEN.
Confiem en què la capacitat d’adaptació del sector davant d’aquesta pandèmia, sobretot per l’avanç en la digitalització, repercuteixi en millores en la gestió, les vendes, les relacions amb clients i en la competitivitat de les empreses. No obstant això, la incertesa pel que fa a l’evolució de la pandèmia i les seves conseqüències en l’economia influirà en el balanç anual del sector, que aquest any se situarà per sota del del 2019. Hem d’encarar els propers mesos amb esperança i amb esforç, més units que mai.
“La nàutica d’esbarjo com activitat desmassificada i d’alt valor afegit”. Miquel Guarner, Secretari General d’ADIN.
La nàutica seguirà creixent en els propers anys, però experimentarà necessàriament una transformació digital. A més, els nous hàbits de consum impulsaran un gran desenvolupament del chàrter, mentre que el subsector de la compravenda d’embarcacions creixerà de forma més continguda. La nàutica d’esbarjo té futur. És una activitat d’alt valor afegit, que cada cop atrau més usuaris i molt important per promoure el turisme desmassificat i de qualitat.
Llegir l’article complet a El Mercantil
/ ACPET-elmercantil.com