La reforma fiscal dispara el lloguer de grans iots a Espanya

La crisi en el Mediterrani oriental beneficia a un sector que mou 100 milions
Els grans vaixells naveguen amb vent en popa. Ja aquest estiu en la Costa Brava s’han pogut veure iots de gran grandària fondejats en aigües del litoral. Les xifres ho confirmen. Les matriculacions d’embarcacions superiors a 16 metres usades per a lloguer han crescut un 33% entre gener i setembre d’aquest any, segons l’Associació Nacional d’Empreses Nàutiques. I la veritat és que l’any passat aquest sector va créixer ja un 56%.
L’èxit de la fórmula no només es deu a les noves modalitats de consum (el lloguer guanya cada vegada més pes en relació amb la propietat), sinó també al fet que Espanya s’ha beneficiat de la incertesa geopolítica que regna en la part oriental del Mediterrani.
“En les últimes temporades, les Balears han aconseguit captar molts d’aquests grans iots perquè situïn les seves bases a les illes per desenvolupar activitats de xàrter, i han desbancat rivals com Niça o Capri”, segons dades del Barcelona Cluster Nàutic.
Però hi ha una mica més. Els incentius fiscals, que es van introduir en el 2013, han desbloquejat finalment al sector. En aquells dies el Govern va decidir acordar una exempció de l’impost de matriculació (un 12% sobre el valor del iot) que s’aplicava a les embarcacions de més de 15 metres per al seu lloguer a Espanya. La mesura, dirigida en gran part a atreure superiots procedents de l’exterior, ha impulsat un nou negoci econòmic que abans amb prou feines existia a causa de la càrrega fiscal .
Avui, uns 200 vaixells d’aquestes característiques disposen de llicència per al seu lloguer a Espanya, quan fa tres anys tan sols hi havia una desena. La remodelació del Port Vell i la propera obertura de Marina Vela a Barcelona i la consolidació del port de Vilanova i la Geltrú han consagrat Catalunya com a punt de partida per navegar cap a les Balears (només a Barcelona s’han registrat 85 vaixells en tres anys).
L’impacte econòmic que generen aquests iots és molt significatiu. Alex Chumillas, director de Tax Marine Spain, signatura especialitzada en serveis fiscals per a grans eslores, ha calculat que aquests vaixells poden injectar en l’economia local, de mitjana, uns 500.000 euros al mes, amb el que aquesta flota aportaria uns 100 milions d’euros anuals, als quals caldria afegir altres vuit milions en concepte de recaptació de l’IVA. És un import molt superior al que l’Estat ingressava quan aplicava l’impost de matriculació (no se superaven els dos milions d’euros a l’any).
/ SBC-lavanguardia.com