ANEN treballa amb l’Administració per a minimitzar els efectes negatius del Brexit en la nàutica d’esbarjo espanyola

En els pròxims 11 mesos es podran pactar acords bilaterals o aliances recíproques per a flexibilitzar o solucionar els impactes que puguin ser més negatius per a la nàutica espanyola
La Associació Nacional d’Empreses Nàutiques (ANEN) està immersa en negociacions amb les administracions amb l’objectiu de minimitzar els efectes negatius del Brexit en la nàutica d’esbarjo. És un important repte al qual s’enfronta el sector nàutic, tant per l’impacte econòmic del turista i resident britànic per a l’activitat de la nàutica d’esbarjo a Espanya com per la representativitat que la indústria nàutica britànica té al nostre país.
En un moment en el qual les empreses del sector nàutic es troben davant canvis transcendents que afecten els seus negocis amb la nàutica vinculada al Regne Unit, ANEN ha preparat una guia amb les principals conseqüències del Brexit per a l’activitat empresarial del sector nàutic espanyol, que es pot consultar completa en aquest ENLLAÇ i que resumim a continuació.
Titulacions nàutiques
Des de l’1 de gener de 2021, d’acord amb la normativa espanyola en vigor, els ciutadans britànics poden governar embarcacions registrades al Regne Unit però no poden continuar beneficiant-se del reconeixement dels seus títols nàutics per a governar embarcacions d’esbarjo amb bandera espanyola, en passar el Regne Unit a ser considerat país tercer. El mateix supòsit es plantejaria també per a embarcacions destinades al xàrter nàutic (lloguer). ANEN treballa ja amb la DGMM perquè es reconeguin les titulacions nàutiques britàniques a Espanya.
Xàrter (lloguer) nàutic
La normativa espanyola permet que les embarcacions destinades al xàrter nàutic puguin ostentar tant bandera espanyola com qualsevol bandera els països de la UE, però des de l’1 de gener de 2021, les embarcacions menors de 14 metres amb bandera del Regne Unit no poden dedicar-se a activitats d’arrendament nàutic en aigües espanyoles. Per a això, aquestes embarcacions hauran de canviar la seva bandera i optar per un registre marítim de qualsevol país de la UE.
És un altre dels punts en els quals ANEN treballa amb l’Administració marítima per a trobar solucions i afavorir els interessos d’aquesta activitat que cada vegada està tenint major protagonisme en el sector nàutic.
Situació fiscal
La sortida del Regne Unit de la Unió Europea suposa, entre altres qüestions, que els fluxos d’embarcacions entre Espanya i el Regne Unit deixaran de tenir la consideració d’operacions intracomunitàries i passaran a estar subjectes a formalitats duaneres.
Respecte a l’Impost de Matriculació (IEDMT), si qui utilitza l’embarcació abanderada al Regne Unit és un resident en aquest país, no reportaria l’Impost de Matriculació sempre que compleixi les limitacions establertes en la norma tributària.
/ ACPET-ANEN