El Govern aprova enviar al parlament el Projecte de llei de Ports

Com a novetat la llei preveu que els ports esportius s’identifiquin per categories, d’acord amb la qualitat de les seves instal·lacions i dels serveis que ofereixen
El Govern ha aprovat el Projecte de llei de ports i de transport en aigües marítimes i continentals, “una llei gran i d’envergadura que vol donar resposta completa a la regulació del sistema portuari català en tot el seu abast”, tal i com ha explicat el conseller de Territori i Sostenibilitat durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu.
La llei actualitza la política portuària del Govern per donar resposta als nous reptes del sector i reforçar la concepció de les instal·lacions portuàries com operadores econòmiques i prestadores de serveis, en definitiva, amb la nova regulació “es passa d’una llei nàutica a una llei portuària amb totes les conseqüències”.
El conseller Rull ha subratllat que aquesta és una llei “pensada amb mentalitat d’estat, per a tots els ports de Catalunya, no només per als 45 ports que avui són de titularitat de la Generalitat, sinó també per als dos port d’interès general”, el Port de Barcelona i del Port de Tarragona. En aquest sentit ha dit que la llei està preparada per incorporar aquests ports a un model de gestió “individualitzada”, és una llei aplicable a tot el sistema portuari català i per això és una llei àmplia “pensada per ser operativa en l’autonomia i per ser operativa en l’escenari d’un estat propi”.
Aquest Projecte de llei té com un dels seus objectius principals posar les infraestructures portuàries al servei de la promoció econòmica industrial, logística, nàutic-esportiva, pesquera, turística i social del país, tant des del vessant públic com del privat.
El Vicepresident Primer de l’Associació Catalana de Ports Esportius i Turístics (ACPET), Albert Bertran, ha estat entrevistat recentment en Tv3 on comenta el semblar dels clubs i ports sobre la nova Llei.
El creixement de la nàutica esportiva com un element dinamitzador i estratègic; la modernització del sector pesquer; l’increment del tràfic portuari comercial i industrial; l’adaptació dels ports catalans als requeriments de les noves embarcacions de gran eslora i del trànsit de creuers; l’increment generalitzat de l’activitat econòmica vinculada al sector i de la presència de la iniciativa privada són els principals factors que han motivat l’impuls de la nova normativa.
El Projecte de llei aprovat fixa una nova organització administrativa portuària, de manera que el Departament de Territori i Sostenibilitat serà el responsable de la planificació i l’ordenació, i l’empresa pública Ports de la Generalitat gestionarà (directament o indirectament mitjançant empreses concessionàries) tots els ports del sistema.
La nova normativa vol promoure el creixement d’operadors i usuaris que desenvolupin activitats generadores de valor mitjançant uns serveis portuaris eficients. Així, regula l’organització administrativa i de gestió al servei dels operadors del sector, amb especial atenció a la transparència i la simplificació administrativa en la relació entre aquests operadors i l’Administració portuària.
Per generar més activitat econòmica i materialitzar noves inversions en infraestructures i serveis portuaris, el projecte de Llei fixa un règim jurídic contractual que pretén promoure la col·laboració publico-privada (concessions per la construcció d’obra pública portuària i concessions de gestió portuària).
El projecte de Llei pretén promoure les activitats nàutiques, d’esbarjo, esportives i culturals associades i, com a novetat, preveu que els ports esportius s’identifiquin per categories, d’acord amb la qualitat de les seves instal·lacions i dels serveis que ofereixen. El sistema, que es desenvoluparà amb un reglament específic, és anàleg al de les estrelles per als establiments hotelers, amb la finalitat d’incentivar les actuacions que permetin guanyar en qualitat i servir de guia de referència als usuaris de les instal·lacions.
/ SBC- gencat.cat