Catalunya participa en un projecte europeu per implantar eines innovadores als ports petits i mitjans

El projecte europeu PSAMIDES ha d’impulsar els ports petits i mitjans de la Mediterrània amb la implantació d’eines innovadores, en línia amb el nou Pla de ports de Catalunya
L’objectiu principal del projecte europeu PSAMIDES és optimitzar el funcionament dels ports petits i mitjans a través de la implantació d’eines innovadores que ajudin a gestionar els fluxos turístics, controlar millor els costos, proporcionar més serveis als usuaris i estimular l’eco-innovació d’aquests ports reduint les externalitats ambientals derivades de l’activitat turística. PSAMIDES compta amb un pressupost de 2,8 milions d’euros, un 85% dels quals finançats pel programa europeu Interreg MED de FEDER/IPA. El projecte té dues grans línies de treball:
1._Crear una comunitat de creixement blau de ports petits i mitjans, adoptant un enfocament transnacional per aconseguir que aquests ports puguin crear un ecosistema de negocis integrat que doni suport a la innovació i permeti superar la limitació de fons i de personal actual, amb l’objectiu que aquests ports puguin identificar quines són les solucions més efectives en cada cas.
2._Millorar la governança del creixement blau, creant una eina i una metodologia de governança multinivell efectiva que permeti capitalitzar les experiències de gestió, que es podrien reproduir en centenars de ports de l’àrea MED.
PSAMIDES posarà en relació dos sectors fonamentals de l’anomenat “creixement blau”. D’una banda, els ports i, de l’altra, el turisme costaner i marítim. Segons les dades extretes d’estudis de l’Euroregió, aquests dos sectors combinats representen el 51% del valor afegit brut, el 69% dels llocs de treball i el 61% dels beneficis del total de l’economia blava de la Unió Europea, que es troba concentrada de manera especial a l’àrea MED.
Els ports petits i mitjans, amb les seves zones nauticoesportives, les grans eslores, l’activitat de creuers i les indústries turístiques relacionades, són un factor clau de competitivitat a l’àrea MED.
Cal tenir en compte que una part important del turisme de l’àrea MED, que es canalitza a través dels ports petits i mitjans, es concentra a les zones costaneres. De fet, la gran quantitat de ports d’aquestes dimensions és una de les especificitats de l’àrea MED. Aquests ports han de jugar un paper fonamental a l’hora d’articular el turisme costaner i marítim, connectant el rerepaís i les comunitats.
El projecte va començar el mes de gener i s’allargarà durant tres anys, fins al juny del 2022. Precisament, els equips directius dels deu socis han fet el llançament a Perpinyà aquests dies.
/ ACPET-Ports de la Generalitat