Blindatge per als ports esportius valencians

La Generalitat descarta la privatització dels clubs nàutics amb concessions caducades. Permet que només les entitats esportives puguin presentar-se als concursos per renovar les seves concessions i impedeix que grans empreses licitin
S’ha acabat la guerra entre el Consell i els clubs nàutics de la Comunitat Valenciana. Ambdues parts van tancar un acord a València que blinda el futur dels ports esportius i permet a la Generalitat treure’s de sobre una patata calenta heretada del PP. El Govern valencià ha enterrat els seus plans inicials i ha descartat definitivament la possibilitat que els ports amb concessions administratives caducades siguin privatitzats.
De fet, permetrà que només es presentin entitats esportives als concursos que s’obrin per renovar aquests permisos, la qual cosa suposa frenar l’entrada de grans empreses com a gestors de les dàrsenes. Això deixa el camí lliure perquè els clubs nàutics renovin les seves concessions a partir de l’1 de gener de 2016, de manera que els 12 clubs que tenen la seva concessió vençuda (algunes amb més de 15 anys) puguin regularitzar la seva situació legal i no caiguin en mans d’inversors externs.
Tant la Generalitat com l’Associació de Clubs Nàutics de la Comunitat Valenciana van celebrar el pacte aconseguit després de més de dos mesos de tensió. L’administració autonòmica volia licitar, a través d’un concurs públic, les concessions dels ports el període dels quals d’explotació havia expirat. Això obria la possibilitat al fet que qualsevol empresa privada optés a la gestió de les bases nàutiques, i per extensió, abocava als clubs nàutics (entitats sense ànim de lucre) a la pràctica desaparició, ja que no poden competir amb els grans inversors privats interessats a desembarcar en el sector nàutic. Després de diverses reunions, la Conselleria de Territori ha fet un pas enrere i s’ha oblidat de la polèmica privatització.
No obstant això, des de la Conselleria sempre han defensat que el seu pla de licitar les concessions dels ports, que estan situats en dominis públics, obeïa al compliment de la llei. El departament de María José Salvador s’agafava al fet que la Llei de Ports de la Generalitat, en el referit al règim de concessió directa als clubs nàutics, havia d’adaptar-se a Llei de Garantia d’Unitat de Mercat, perquè era contrària a aquesta normativa estatal. A més, el Consell comptava amb un informe de l’Advocacia General de la Generalitat que recomanava adaptar la llei autonòmica a l’estatal. Per la seva banda, Ports de l’Estat s’havia posicionat al costat dels clubs nàutics en aquest conflicte, igual que els ajuntaments que alberguen els ports esportius.
Tota aquesta guerra, que ja es va lliurar amb el Consell d’Alberto Fabra, que va portar als clubs a demandar a l’administració regional davant el Tribunal Superior de Justícia per no renovar les concessions caducades, i a plantejar-se el tancament dels ports i la paralització de tota l’activitat nàutica, ha acabat.
SBC-elmundo.es