Acpet – Port News

Alerten que l´escalfament posa en risc espècies de la Costa Brava

 Breaking News

Alerten que l´escalfament posa en risc espècies de la Costa Brava

Alerten que l´escalfament posa en risc espècies de la Costa Brava
setembre 14
13:50 2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFa un any i mig que la temperatura de la superfície del mar a Blanes està entre una dècima i dos graus per sobre de la mitjana dels últims anys

En els darrers últims anys l’aigua del mar està més calenta que mai. Així ho constaten les dades recollides per una boia oceanogràfica del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) instal·lada a 2,7 milles de la costa a l’altura de Canyellas.

Fa un any i mig que la temperatura de la superfície del mar a Blanes està entre una dècima i dos graus per sobre de la mitjana dels últims anys. El mateix ha passat amb l’aigua més profunda. La temperatura mitjana de tota la columna d’aigua, des de la superfície fins als 200 metres de profunditat -que es considera el límit inferior de la plataforma continental-, ha estat més alta.

El passat juliol, però, la temperatura de l’aigua més profunda va baixar fins a assolir la mitjana. “Creiem que aquest descens pot indicar que el període de fortes temperatures que portem des de fa un any, s’acabi”, assegura l’investigador Nixon Bahamon i responsable de la boia oceanogràfica. Una situació que els investigadors esperen que es doni ja que les temperatures altes de l’aigua provoquen canvis molt importants en el mitjà marí que fa que els organismes estiguin exposats a condicions ambientals anormals. “Hi ha espècies com la Gorgonia que estan exposades a unes temperatures més altes de les habituals, aquest increment pot reduir la seva taxa de creixement”, alarma Bahamon. A banda, amb una aigua més calenta hi ha menys concentració d’oxigen dissolt, l’aigua és menys tèrbola i hi ha menys concentració de nutrients, és a dir, menys aliments per les espècies. Els efectes poden anar més enllà i afectar al sector pesquer ja que aquesta és una zona molt productiva on es pesquen gambes.

Els últims dos mesos, però, la temperatura de l’aigua més profunda s’ha estabilitzat. Aquesta disminució podria estar provocada pels corrents marins que entren pel canó submarí de Blanes, unes aigües que provenen del golf de Lleó. Aquesta aigua més freda, sembla, segons apunta Bahamon, que pretén aflorar sobre la superfície, el que faria disminuir la temperatura de l’aigua.

SBC- diaridegirona.cat

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2015/08/31/alerten-que-lescalfament-posa-risc/741276.html

Share

Related Articles

PORTS DE CATALUNYA -ACPET NEWS nº 174 – març 2025

Regístrate

April 2025
M T W T F S S
« Feb    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930